Sütőtök krémleves parmezánnal


Sütőtök krémleves



Hozzávalók:

50 g vaj
2 vöröshagyma
1 kg sütőtök
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3 dl fehérbor
parmezán sajt héja
bors
1 l húsleves (húsleves kockából is elkészíthető)
tejszín
reszelt parmezán

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel. Nem kell nagyon precíznek lenni, mert a levest később turmixolni fogjuk
A sütőtököt mossuk meg alaposan, egy kanállal kaparjuk ki a magokat és vágjuk le a tök szárát. Ha megvagyunk, kockázzuk fel. Minél kisebb kockákra vágjuk, annál hamarabb puhul meg a tök, de ha nincs kedvünk sokáig bajlódni vele az se baj.
Egy lábosban olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a hagymát és a tököt. Pirítsuk az egészet 5 percig.
Pucoljuk meg és reszeljük le a fokhagymát, majd adjuk a babérlevéllel együtt a tökhöz. Pirítsuk a zöldségeket további 5 percig.
Öntsük a lábosba a bort és a húslevest, illetve tegyük bele a parmezán héját. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a levest. Nagy lángon hagyjuk az alkoholt kissé elpárologni, majd vegyük kisebb fokozatra, fedjük le a lábost és főzzük a levest addig, amíg a sütőtök teljesen meg nem puhul, ez a sütőtök kockák méretétől függően kb. 10-20 perc.
Amikor a sütőtök teljesen megpuhult, halásszuk ki a babérleveleket és a sajt héját. Botmixerrel turmixoljuk le a tököt, majd préseljük az egészet át egy szűrőn. Erre azért van szükség, mert a tök héja nem fő szét teljesen. Ha túl sűrűnek találjuk a krémet, hígíthatjuk vízzel vagy húslevessel.
Tálaljuk tejszínnel és reszelt parmezánnal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...