Gorgonzolás pite flambírozott hagymával
Hozzávalók a tésztához: (3 kis tortához)
75 g finomliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g hideg vaj
kb. 30 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
2 tojás
220 g mascarpone
120 g gorgonzola
só, bors, szerecsendió
Hozzávalók a flambírozott hagymához:
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál vaj
4 evőkanál balzsamecet
csipet só
2 evőkanál konyak
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
Adjuk hozzá annyi hideg vizet, hogy összegyúrva nyújtható tésztát kapjunk.
Pihentessük a tésztát a hűtőben 30 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát, vagy tegyünk a kibélelt formákra sütőpapírt, majd szórjunk bele babot vagy lencsét nehezéknek, így az elősütés közben nem nő meg nagyon a tészta közepe és lesz hova tölteni a krémet.
10 percig süssük elő a kibélelt formákat, hogy a pite alja is jól átsüljön.
A tojásokat keverjük habverővel krémesre a mascarponéval és a gorgonzola sajttal.
A sajtos krémet sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele egy negyed szerecsendiót.
Az elősütött formákat töltsük meg a krémmel, majd mehetnek vissza a sütőbe 30 percre, hogy aranybarnára süljenek.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe és szeleteljük vékonyra.
A vajat olvasszuk fel serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk.
Adjuk a cukorhoz a hagymát és pirítsuk addig, amíg teljesen meg nem puhul.
Ha a hagyma megpuhult hozzáadhatjuk a balzsamecetet is, valamint kevés sót és borsot.
A konyakot tegyük merőkanálba, és nyílt lángon melegítsük nagyjából egy percig. Ha elég meleg kicsit oldalra döntve a kanalat gyújtsuk meg az alkoholt, majd a lángoló folyadékkal locsoljuk meg a hagymát. Amikor a lángok elalszanak, le is húzhatjuk a tűzről a serpenyőt.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése