Kenyérpuding

Nyári recept, sőt kifejezetten a „kenyér ünnepének” heti receptje. Nem akartam még egy unalmas kenyér receptet. Semmi bajom a kenyérsütéssel csak augusztus 20 körül már kicsit ez a dolog elhasználódott, persze értem én, hogy miért. Szóval a másik végén indultam el, hogy mi legyen a szikkadt maradékkal.

A Bread Pudding egyébként nagyon brit. Vicces, hogy mindig mindenki szidja a brit konyhát, szerintem sincs sok nemzeti ételük amiért rajongani lehet, de mégis ők azok akik igazán nagy körben újra divatba hozták a főzést. Nigellára, Jamie Oliverre, Gordon Ramsayra és Rachel Allenre(ír) gondolok.

Szerintem amúgy három kivételes eleme van az angol konyhának: a Shepherd’s pie, az ecetes csipsz és a krumpli! Nem viccelek, 9 hónap Bristolból a krumpli hiányzik a legjobban.



Hozzávalók:
8 szelet szikkadt, több napos kenyér
8-10 darab nektarin (más gyümölcs is használható)
8 tojás
250 g cukor +kevés a tetejére
½ teáskanál só
egy vanília rúd kikapart belseje
2 teáskanál fahéj
1,2 l tej
2 dl tejszín
50 g durvára darabolt dió
50 g aszalt meggy vagy áfonya

Elkészítés
A kenyeret és a nektarinokat vágjuk kicsi, nagyjából 1x1 centiméteres kockákra és tegyük mély tálba.
A tojásokat keverjük habosra a cukorral, a sóval, a vaníliával és a fahéjjal. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt is, majd az egész egyveleget öntsük a gyümölcsös kenyérre.
 Takarjuk le és hagyjuk 1-2 órát állni,de akár egy egész éjszakára is betehetjük aludni a hűtőbe –, hogy jól magába szívhassa a kenyér az édes fűszeres tejet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Kenjünk ki egy tepsit vajjal, majd öntsük bele a kenyeret.
Szórjuk meg a tetejét az aszalt gyümölccsel, a dióval és némi cukorral. A gyümölcs és a cukor karamellizálódni fog, amitől finom ragacsos lesz a sütemény teteje.
Nagyjából egy óra alatt a süti szépen felemelkedik és készre sül. Érdemes a sütési idő nagy része alatt - 50 percre -alufóliával beborítani, hogy ne égjen meg a rászórt dió.

Vanília fagyival a legjobb.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...