Gyümölcsös pohárkrém

Szeretném magamat fényezni, szóval ez tényleg egy brutális kreálmány. Sajnos vannak ételek amiknél már az első falat után azon gondolkodom, hogy milyen rossz lesz amikor elfogy és ez is egy ilyen. Amúgy a pohárkrém egy nagyon praktikus desszert, jóformán bármit belepakolhatunk. Maradék piskóták, kekszek, elrontott macaronok(!!), tejszínhab, túró, nem a legszebb gyümölcs felhasználására tökéletesen alkalmas és ha úgy kívánjuk még sütés-főzést sem igényel.



Hozzávalók:

45 g vaj
125 g keksz
2 teáskanál fahéj
300 g gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, de szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthető)
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja és leve
200 g mascarpone
2 dl habtejszín
1 evőkanál porcukor
1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítés:
 A vajat olvasszuk meg .
A kekszet daráljuk le és keverjük el alaposan az olvasztott vajjal és a fahéjjal. A legegyszerűbb, ha ehhez a feladathoz turmixgépet vagy darálógépet használunk, de ha nincs más kéznél, csomagoljuk a kekszet konyharuhába és csapkodjuk addig, amíg finom morzsásra nem törik.
A cukrot serpenyőben olvasszuk fel és karamellizáljuk kissé. Dobjuk rá a száraktól megtisztított, megmosott gyümölcsöket és a reszelt citromhéjat, valamint öntsük rá a citrom kifacsart levét. A cukor a hidegebb gyümölcstől hirtelen összeugrik, de némi kevergetés után újra felolvad. Pár perc alatt a gyümölcs levet ereszt, megrottyan, ekkor le is vehetjük a tűzről.
Készítsünk ki a tálaláshoz szükséges poharakat. Aljukra szórjunk nagyjából egy púpozott evőkanál kekszdarát, nyomogassuk le, majd öntsünk rá egy evőkanálnyi gyümölcsszószt is.
Amíg a habot elkészítjük, tegyük a poharakat a hűtőbe. A rétegek vastagságát és sorrendjét kedvünk szerint variálhatjuk.
A mascarponét keverjük krémesre a vaníliarúd kikapart belsejét, hogy könnyebb legyen elkeverni a tejszínhabbal. A habtejszínből és a porcukorból habverővel verjünk kemény habot, majd az egyharmadát keverjük a mascarponéhoz. Ettől fellazul a sajtkrém és a maradék tejszínhabot könnyedén bele tudjuk forgatni lapos fakanállal.
A hűtőből kivett poharakba halmozzunk egy-két evőkanálnyi krémet szórjuk meg még egy réteg keksszel, amire jöhet egy újabb adag gyümölcs. Ezen a ponton érdemes kis időre újra hűtőbe tenni a poharakat, hogy a gyümölcs megdermedjen és az utolsó adag krém egyenletesen terüljön el rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...