Rozé kacsamell & három gyümölcsszósz

A kacsamell talán az egyetlen olyan étel amivel az egész családom szerint egyértelműen lekörözöm a nagymamámat. /Ő amúgy nem eszi meg, mert szerinte a rozé kacsamell nyers:-)/


A vörös áfonya -mártás nagyon nagyon nagyon finom, igazi gyerekkaja. Vörösáfonyát a Vásárcsarnokban az Ázsia Bt.-ben egész gyakran lehet kapni. A kiindulórecept Nigellatól (How to eat) származik csak a cukormennyiséget redukáltam a felére.


A mandarinszósz karácsonyi fűszerekkel van ízesítve, de elég savanykás marad és tényleg tök jól illik a kacsához. Sajnos rettenetesen gyűlölöm a mandarinszagot, főleg a kezemen, és utálom amikor télen mindenki mindenhonnan mandarinokat szed elő uzsonna gyanánt, aztán a mandarinos kezükkel összefogdosnak mindent. Ha a szagán túlteszem magam enni már szeretem.

Az ánizsos szilvaszósz a kacsamell recepttel együtt Bereznay Tamás könyvéből van.



Rozé kacsamell

 Hozzávalók:
4 db fél kacsamell
1 kávéskanál őrölt római kömény (Őrölhetünk egész római köményt frissen, mozsárban)
1 kávéskanál őrölt gyömbér


Elkészítés:A bőrös kacsamelleket mossuk meg alaposan, és nézzük át, hogy nincsenek-e a bőrben tollmaradványok. A legkisebb pihét is el kell távolítani, mivel a bőre is fogyasztásra kerül és nem túl gusztusos látvány egy-egy kikandikáló tollacska. Én személy szerint egy nagyítóval és kis csipesszel szoktam a feladatnak kezdeni. A csipesszel könnyedén eltávolíthatjuk a nagyobb szálakat, a pihéket pedig érdemes lepörkölni. (Gyújtsunk nagy lángot a tűzhelyen és óvatosan, hogy meg ne égessük magunkat, a kacsa bőrös felét pár másodpercig pörköljük a nyílt tűzön.) Ez a feladat kissé időigényes, hiszen többször át kell nyomkodni, simítani a bőr felületét, hogy biztosan minden szálat eltávolítsunk, de, ha ezzel végeztünk, a recept többi része már igazán nem kihívás.
Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
A kacsa bőrét, úgy, hogy a húsba nem vágunk bele, irdaljuk be hosszában és keresztbe is, így szép négyzethálós felületet kapunk.
A fűszereket keverjük el és dörzsöljük, masszírozzuk jó alaposan a kacsamellek bőrébe, majd szórjuk meg őket kevés sóval.
Egy serpenyőt zsiradék nélkül forrósítsunk fel és süssük benne 3-4 percig a melleket fordítás nélkül, a bőrös felükön. Nincs szükség zsiradékra, hiszen a kacsa bőréből pillanatok alatt nagy mennyiségű zsír sül ki.
Az előmelegített sütőben a kacsából előzőleg kisült zsír nélkül süssük a húst 8 percig, úgy, hogy a bőrős felük van felfelé. Így a bőrből kisülő zsírtól nem szárad ki a kacsahús.
Tálalás előtt érdemes pár percig pihentetni a kacsamelleket.


Vörös áfonya -mártás



Hozzávalók:
500 g vörös áfonya
70 g cukor
30 g
1 narancs rostos leve
1 dl víz

Elkészítés:Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba és forraljuk fel. Pár perc után, kapcsoljunk kisebb lángra és nagyjából 10 perc alatt, főzzük megfelelő sűrűségűre a mártást.
Ha édesszájúaknak készítjük a szószt, ízlés szerint tehetünk bele több cukrot.


Mandarinszósz



Hozzávalók:
4 dl szűrt mandarinlé (Nagyjából 20 kisebb mandarin kifacsart leve)
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 zacskó vaníliás cukor
1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés:
A mandarinlét forraljuk fel, adjuk hozzá a mézeskalács-keveréket és a vaníliás cukrot, majd forraljuk további 5-10 percig.
A keményítőt keverjük el nagyjából 1 dl hideg vízzel, hogy ne legyen csomós és keverjük a mandarin levéhez, majd forraljuk még egy percig a szószt.
A szósz sűrűségét még kedvünk szerint korrigálhatjuk, ha sűrűbbet szeretnénk, forraljuk tovább, illetve adjunk hozzá még egy kevés keményítőt, ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel.
Érdemes a kész szószt tálalás előtt átszűrni, hogy homogén selymes állagot kapjunk.

Ánizsos szilvamártás
(Bereznay Tamás)





Hozzávalók:
30 dkg szilva (fagyasztottat is használhatunk)
2 evőkanál barnacukor
2 dl száraz vörösbor
1 evőkanál balzsamecet
2-3 szem csillagánizs
1 db chili paprika (Helyettesíthető őrölt chilivel, ha nem tudjuk beszerezni, de így a mártás ízvilága kevésbé lesz karakteres.)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dkg vaj

Elkészítés:
Amennyiben friss szilvával dolgozunk, mossuk meg, magozzuk ki és negyedeljük fel őket, ha fagyasztottal, akkor csak az utolsó lépés szükséges. A cukrot kissé pirítsuk le, majd öntsük fel a vörösborral és a balzsamecettel.
Tegyük bele a csillagánizst és a feldarabolt chilit, majd 5-10 perc alatt főzzük vissza a felére.
A keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, majd, ha feloldódott adjuk a mártáshoz, így az nem lesz csomós.
Adjuk a mártáshoz a szilvákat, forraljuk egy percig, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a vajat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...