Fekete erdő kuglóf

A kuglófnak általában nincs íze és száraz.
Ennek van és puha.
 Azt hiszem talán ez volt az első süti amit anno sütöttem, volt egy mini kuglóf formám és mindig segítettem elkészíteni a tésztát, hogy aztán kisüthessem a mini kuglófot magamnak.(A másik süti amit kb. 13 évesen naponta megsütöttem Stahl Judit narancsos-csokis muffinja.) Viszont ez a kuglóf igazi ősi családi recept, legalábbis már teljesen így tekintünk rá, de valójában a kuglóf forma használati utasításáról származik.


Hozzávalók:
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű, hogy egyenletesen el lehessen keverni a többi hozzávalóval)
37, 5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor (a Bourbon vaníliát ajánlom, mert tényleg sokkal finomabb, mint a többi)
5 tojás
25 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál nescafé
12,5 dkg durvára vágott dió (más diófélével is helyettesíthető, de dióval a legfinomabb)
2 evőkanál kakaó (ha lehet, használjunk magasabb kakaóvaj tartalmút (20-22%)
2 teáskanál fahéj
1 evőkanál rum (használhatunk aromát is, vagy egyszerűen ki is hagyhatjuk, de ettől lesz igazán finom illata és az ízén is sokat dob)
csipet só
porcukor vagy tábla csoki, 50-60g vaj (díszítés)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
Hozzáadjuk a masszához a nescafét, diót, kakaót, fahéjat, rumot és a sót. A tésztát vajjal kikent sütőformába öntjük, és 60 perc alatt készre sütjük.
(A formát érdemes jó alaposan kikenni, figyelni a bordázatra, esetleg be is lisztezhetjük a formát, hogy a süti biztosan egyben kijöjjön belőle.) Ha meg akarunk bizonyosodni róla,  hogy megsült csináljunk tűpróbát. Sokszor zavaró, hogy a kuglófforma közepénél jobban megnő sütés közben a tészta, ilyenkor egyszerűen csak vágjuk le a felesleges részt.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...