Hagymalekvár

Vannak mindenki által ismert hús- lekvár kombinációk. A vadpörköltbe is kerül sokszor valamilyen bogyós lekvár, az Ikea húsgolyóhoz pedig alap az áfonyalekvár. Most több nem jut eszembe, de biztos van. Sokan ódzkodnak még ettől. Én szeretem a húst lekvárral Bármilyen lekvárral. Simán ettem már sült húst meggylekvárral, sőt egyszer nem volt más itthon, úgyhogy baracklekvárral is. Mondjuk anno a nutellás kenyér mellé is bacont ettem, szóval lehet ezzel nincs mindenki így. A hagymalekvár gondolatát a kevésbé „„ínyenceknek”” is könnyebb befogadni, mert legalább hagymából készül, ami nem üti a húst.



Ez a hagymalekvár egy tokaji aszús libamáj terrinhez és házi kalácshoz készült. A terrine Mautner Zsófi Chili és vanília szakácskönyvéből van, a kalácsot majd egyszer leírom, a hagymalekvár Bereznay.

Hozzávalók:
50 dkg lilahagyma
5 dl száraz vörösbor
1,5 dl balzsamecet
15 dkg kristálycukor
csipet só

Elkészítés:
A meghámozott hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel vékonyan.
A vörösbort, a balzsamecettel, a sóval és a cukorral forraljuk fel, majd alacsonyabb lángon főzzük vissza a felére.
Ezután a hagymát tegyük bele a szirupba, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg lekvár sűrűségű nem lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...