Almás pite

Ez az almás pite egy egyszerű változata. Nagyon finom, de semmi különleges nincs benne, csak egy jó pite. Szerettem volna legalább a külsejét feldobni, az ötlet innen származik. Mostanában próbálkoztam különböző töltelékekkel is, de végül mindig kiderült, hogy  a legegyszerűbb a legjobb, a lényeg, hogy próbáljunk minél több almát passzírozni a sütibe.A recept két kis tortaformára van megadva és bár a mini piték "csinosabbak" ezeknél sajnos a tészta-töltelék arány a tészta javára eltolódik.




Hozzávalók a tésztához (2 kis tortához):
200 g liszt
100 g hideg vaj
100 g porcukor
1 egész tojás+1 sárgája
egy csipet só
+1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
2-3 alma
1 púpozott evőkanál darált dió
1 púpozott evőkanál porcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál baracklekvár

Elkészítés:
 A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
A tojásokat és a két sárgáját verjük fel a cukorral és a sóval, majd adjuk a vajas lisztes morzsához és dolgozzuk el. Ha lehet, használjunk gépet az összedolgozáshoz, mert így a kezünk melege, nem olvasztja meg a vajat, ami nagyon fontos, hogy megfelelő omlós tésztát kapjunk.
Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ellenkező esetben, ha túl puha és ezért nem nyújtható, kevés liszttel segíthetünk a problémán.
Ha a tészta összeállt, pihentessük 30 percig a hűtőben.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat. A maradék tésztából szaggassunk szíveket egy mézeskalács-formával.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát.
Érdemes ilyenkor 5-10 percre berakni az előmelegített sütőbe a tésztákat, hogy a sütemény alja is átsüljön, és az alma leve ne áztassa azt el.
Az almákat tetszés szerint szeleteljük vékonyra, vagy reszeljük le. Amennyiben a reszelt változatot választjuk, nyomjuk ki kissé a reszelék levét, majd alaposan keverjük el a fahéjas porcukorral.
Az elősütött formákat kenjük meg a lekvárral, szórjunk a forma aljára darált diót és tömjük meg, amennyire lehet az almával. Ha a szeletelt almát választottuk, a fahéjjal elkevert porcukorral szórjuk meg a megtöltött formákat.
A kivágott szívekkel koncentrikusan fedjük be a süteményt.
Egy tojást verjünk fel és kenjük be a süteményeket, hogy fényes felületet kapjanak sütés közben.
Süssük a sütiket nagyjából 15 percig, illetve amíg szép aranybarna színt nem kapnak.

régebbi változat nagy pitére

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...