Bohneneintopf

Sült csirke, bohneneintopf, bohneneintopf, sült csirke, bohneneintopf, tészta, bohneneintopf. Néha ilyennek érzem a heti menüt, de nincs is ezzel baj. :-) Szóval gyakran esszük. Olyan mint egy krumplifőzelék, hússal és zöldbabbal. Régen mindig barátoknál vendégségben ettük ezt az ételt és én nagyon irigyeltem, amíg talán a kilencedik névnapomra(!) nem kértem a nagymamámtól ünnepi fogásként...Azóta nincs megállás.

A kép csalás, nálunk mindig be van habarva főzeléknek csak úgy képen bénán néz ki. Amúgy meg „pucéran” is finom.



Hozzávalók:
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
500 g csirke vagy pulykamell
500 g burgonya
500 g zöldbab
2 paradicsom (elhagyható)
só, bors, borsikafű
0,5 liter víz vagy húsleves
3-4 dl tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a húst és a hámozott krumplit pedig kockázzuk fel nagyjából egyforma méretűre. Az olajat hevítsük fel és pirítsuk benne a hagymát üvegesre, ilyenkor a hagyma megpuhul és kissé átlátszó lesz. Adjuk hozzá a fokhagymát is. A legkönnyebb, ha fokhagymanyomót használunk, de ha ilyen nincs kéznél, egyszerűen reszeljük le vagy vágjuk apróra. A megpirult hagymát húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát, így az nem fog leégni. A pirospaprika, ha megég keserű lesz, amit jobb elkerülni, ha nagyon tartunk tőle, előbb pirítsuk meg a húst és csak azután szórjuk meg paprikával. A pörkölt alapon pirítsuk meg a felkockázott húst folyamatosan kevergetve, hogy minden oldaluk kifehéredjen és egy kis színt kapjon.
Adjuk a babot és a felkockázott krumplit a húshoz, majd öntsük fel nagyjából 0,5 liter vízzel. A víz helyettesíthető húslevessel, amitől az étel csak finomabb lesz. Nagy lángon forraljuk fel a levet, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolva fedjük le és főzzük az egészet körülbelül 30 percig, illetve ameddig a burgonya puhára nem fő. Ízesíthetjük kedvünk szerint némi felkockázott paradicsommal, borsikafűvel, őrölt borssal és persze ne feledkezzünk meg a sóról sem. Nagyjából 1,5 teáskanál só elegendő.
Amikor a burgonya megfőtt, vegyük le a tetőt, ha túl levesesnek találjuk, nagy lángon forraljuk tovább, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. Az étel már ebben a formájában is tálalható, isteni finom kevés tejföl kupaccal a tetején, de ha éppen főzelékre vágyunk hátra van még egy lépés. Keverjük el egy tálban a tejfölt a liszttel, majd az étel levéből kanalanként elkeverve adjunk hozzá annyit, hogy a tejfölös keverék langyos legyen. Így elkerülhetjük, hogy kis liszt illetve tejfölcsomók úszkáljanak a kész ételben.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...