Peanut butter házilag


A peanut butter a  legaljasabb és legtökéletesebb ellenség. Minden porcikájával csábít, viszont rettenetesen hízlal és rettenetesen rosszat tesz a bőrnek. Bristolban volt olyan időszak, hogy egy reggel akár 3-4 (najó 6) peanut butter& jelly szendvics is lecsúszott. hát nem tett jót. Azóta maximum csak beleszagolok az üvegbe, de már attól is furdal a lelkiismeret.

Valójában azt hiszem itthon macerásabb beszerezni, mint elkészíteni a mogyoróvajat. Arra gondolok, hogy nem igazán létezik olyan kisbolt ahol ne tartanának földimogyorót egy eldugott polcon, egy üveg peanut butterért viszont el kell mennünk egy hiperszupermarketig. Az otthon készített mogyoróvaj állaga, kinézete, íze ugyanolyan lesz - ha nem jobb -, mint a kész változaté, ráadásul ez a megoldás olcsóbb is. Mogyoróolajat pedig érdemes beszerezni, ugyanúgy használható mint az étolaj csak finomabb.

  
Hozzávalók:
2 csésze pörkölt, sótlan földimogyoró
2 evőkanál földimogyoró olaj


Elkészítés:
A mogyorót egy evőkanál olajjal kezdjük el összedarálni turmixgépben, vagy a botmixerhez csatolható darálórészben. A daráló méretétől, és erejétől függően lehet, hogy két részletben tudjuk csak megoldani a mogyoróvaj készítést, ilyenkor értelemszerűen felezzük a hozzávalókat, és a végén vegyítsük össze a krémeket.
Folyamatosan turmixolva, adagonként adjuk hozzá a maradék olajat, amíg megfelelő állagot nem kapunk, ilyenkor a mogyoró reszelék már nem látható csak a fényes és sima krém. Ha folyékonyabb változatot szeretnénk, használjunk több olajat, ha sűrű masszára van szükségünk (például süteményekhez ragasztóanyagnak), kevesebb olaj is elegendő. Nem nagyon tudjuk elrontani ezt a receptet, ha véletlenül túl sok olajat adtunk hozzá, mogyoró hozzáadásával korrigálhatjuk, ha túl sűrű a massza mehet bele még olaj.
Sózni utólag érdemes, ennyi mogyoróhoz nagyjából 1-1,5 teáskanál só elegendő, de ízlés szerint akár el is hagyhatjuk, bár a só hozza ki igazán a mogyoró finom ízét. Miután sóztuk a mogyoróvajat érdemes még fél percig turmixolni, hogy jól elkeveredjen.Ha darabos mogyoróvajat szeretnénk, utolsó lépésként keverjünk hozzá egy-két evőkanál mogyorót a masszához.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...