Répa mousse

 Mostanában úgyis nagyon trendi a franciás habos-babos főzés, hát tessék, ez legalább egy egyedi megoldás. A végeredmény tényleg finom és elég mutatós is. Úgy képzelem, hogy a répa mousse kifejezéssel bárkit lehengerelhetek .-)



Hozzávalók (kb. 6 adaghoz)

600 g sárgarépa
2,5 dl hús vagy zöldségleves
4 tojás
2,5 dl tejszín

bors
szerecsendió


Elkészítés:
 Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A répát hámozzuk meg és vágjuk karikákra. Érdemes minél vékonyabbra vágni, hogy gyorsabban megfőjön.
Forraljuk fel egy lábosban a hús, illetve zöldséglevet, majd adjuk hozzá a felkarikázott répát. Főzzük addig, amíg a zöldség teljesen meg nem puhul.
A főzőlével együtt a megfőtt répát pürésítsük turmixgépben, vagy botmixerrel.
Adjuk a répához a tejszínt, ízlés szerint sót, borsot és fűszerezzük reszelt szerecsendióval. A szerecsendiónak elég jellegzetes az íze, érdemes a fűszerezés közben kóstolgatni a krémet, nehogy túlzásba essünk, de persze ez igaz a só és bors használatára is. Nagyjából egy szerecsendió harmada elég ehhez a mennyiséghez.
A tojásokat is adjuk a répás keverékhez majd turmixoljuk tovább egy percig az egészet.
Vajazzunk ki hőálló formákat és adagoljuk ki a masszát. A legcélszerűbb talán a szuflétálkák használata, hiszen bírják a sütést és pont megfelelő a méretük.
Gőzöljük a répahabokat 30 percig alufóliával letakarva. A gőzöléshez egy magasabb peremű tepsibe öntsünk annyi forró vizet, amennyi a formáknak nagyjából a feléig-háromnegyedéig ér, és a tálkákat ebbe helyezzük bele. A habok kissé megnőnek, ezért figyelni kell, hogy az alufólia ne ragadjon beléjük.
Ha letelt a 30 perc a sütőben, pihentessük a mousse-okat pár percig. Hústűvel érdemes körbevágni őket, mielőtt tányérra borítanánk, hogy könnyebben kicsússzanak, de sajnos még így sem garantált a siker. Jó hír, hogy a habos állag megenged egy kis csalást, így a hibák tökéletesen korrigálhatók. Ha a hab egy része beleragadt a tálkába, kanalazzuk ki és építsük vissza a megfelelő helyre, némi simítás és az eredmény kész tökély.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...