Hozzávalók a puszedlihez:
150 g dió
130 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor (2 zacskó) - elhagyható ez az újítás, de ebben az esetben 150 g kristálycukrot használjunk
3 tojásfehérje
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A diót vágjuk fel durvára. Darálót is használhatunk, ha van hozzá megfelelő alkatrész, de vigyázzunk vele, mert darabos dióra van szükségünk, nem szabad por állagúra darálni. Egyszerű megoldás, ha a diót konyharuhába csomagoljuk, deszkára helyezzük, majd jól megcsapkodjuk egy sodrófával. Keverjük el alaposan a durvára tört diót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a fehérjéket. Gőz fölött sűrítsük be a keveréket, hogy ne legyen folyós. (Egy lábosba tegyünk vizet, majd arra helyezzünk egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érjen bele a vízbe.) Nagyjából 10-15 perc alatt, folytonosan kevergetve összeáll a massza.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, majd két teáskanál segítségével formázzunk mogyoró méretű kupacokat a keverékből. Hagyjunk némi helyet a kupacok között, mert sütés közben még nőnek a puszedlik. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe a tepsit. A sütemények nagyjából 3 perc alatt kapnak egy kérget, így nem fognak nagyon kilapulni a sütés folyamán. 3 perc elteltével vegyünk vissza a hőmérsékletből 100 fokra, hiszen a továbbiakban inkább szárítjuk, mint sütjük a puszedliket. 15 perc elegendő is, hogy kívül ropogósak, de belül még ragacsos, lágyabb állagúak legyenek.
Hozzávalók a csokoládékrémhez:
1 dl tejszín
1 evőkanál kukoricaszirup (bioboltokban kapható például)
100 g étcsokoládé (érdemes 70 százalékos kakaótartalmút használni)
Elkészítés:
A tejszínt és a kukoricaszirupot forraljuk fel. Amint a keverék a lábos oldalán gyöngyözni kezd, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a feldarabolt csokoládét, és hagyjuk felolvadni benne. Tegyük a krémet hűtőbe, hogy kenhető állagúra hűljön. Ha kihűlt, tapasszunk össze vele két puszedlit a lapos oldaluknál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése