Dobos torta

Azt hiszem Dobos tortát szeretek a leges- legjobban sütni. Mert bonyolult, mert sok idő elkészíteni, és mert mindenki elámul tőle.

Tényleg jó sok idő megcsinálni egyet, mert egyenként kell kisütni a lapokat, bár minél többször csinálom. annál logikusabbak a mozdulataim, ami lényegesen lerövidíti a folyamatot.. Már egész belejöttem és egyre szebbek a tortáim is. (Az első alkalommal a torta úgy nézett ki, mint a rakott palacsinta csoki szósszal leöntve /a meleg krémbe tettem a vajat, ami elolvadt/ karamellmorzsával a tetején.)

A hülye szakácskönyv persze úgy írta, és én sokáig úgy is csináltam, hogy a tetőket helyezzük rácsra és öntsük rá a karamellt, aztán amikor éltemben először láttam profit dobot készíteni leesett a nagy tantusz. Mert mennyivel egyszerűbb már a tetőt mártani a karamellbe, mint a karamellt önteni a tetőre, hogy mindenhova szétlocsoljam, egy csomó pocsékba menjen, és úgy odaragassza a dobot mindenhez, hogy ripityára törve lehessen csak felkaparni?

Ettől függetlenül a mai napig, minden alkalommal össze-vissza égetem magam a cukorral.

Amúgy nem a dobok miatt dobos, hanem Dobos C. József miatt, aki kitalálta, de már nem mossa le magáról.:-)


 (Lajos Mari)
 Hozzávalók a tésztához:
6 tojás
120 g porcukor
120g liszt
30 g olvasztott és langyosra hűtött vaj

A tészta elkészítése: (18 cm átmérőjű formát használva kb. 8 lap lesz belőle)
Melegítsük elő a sütőt 160-180 fokra.
Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, és a fehérjéket verjük kemény habbá habverővel. Akkor jó, ha a tálat megfordítva a hab a helyén marad.
Keverjük a porcukrot és a tojássárgákat habosra, ilyenkor kissé kivilágosodik és apró buborékok jelennek meg a masszában. Egy fakanállal vagy lapáttal kanalanként felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a felvert tojásfehérjét. Ne használjunk habverőt, és ne kevergessük túl sokáig a masszát, mert a hab összetörik.
Adjuk az olvasztott és kihűtött vajat is a tésztához.
Egy kerek tortaformát fordítsunk meg, és a tetejét vajazzuk, a biztonság kedvéért meg is lisztezhetjük, és nagyjából két evőkanál tésztát oszlassunk el rajta úgy, hogy a tészta a peremig érjen, így szép kerek lapokat kapunk.
Az előmelegített sütőben süssük a tésztát addig, amíg világos barna színt nem kap, majd lisztezett deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni. A legkönnyebben úgy lehet leválasztani a formáról a lapot, hogy egy hosszabb élű késsel alányúlunk, és körbevágjuk. Amint az első lap kész, kenjük és lisztezzük a formát újra, és süthetjük a következő adagot, addig ismételve ezt, amíg a tészta el nem fogy. A lapokat sütés után közvetlenül ne tegyük egymásra, mert összeragadhatnak és nehéz őket szétszedni.
A legszebb lapot vágjuk fel 8 szép egyenletes szeletre és tegyük félre.

Hozzávalók a krémhez:
8 tojás
200 g porcukor
130 g reszelt étcsokoládé (ha lehet, használjunk jó minőségű, minimum 70%-os kakaótartalmú csokit)
2 zacskó vaníliás cukor
270 g szobahőmérsékletű vaj

A krém elkészítése:
A tojásokat, a porcukrot és a reszelt étcsokoládét keverjük simára, majd gőz fölött sűrítsük be, nagyjából 5-10 perc alatt lesz megfelelő állagú. (Tegyünk egy lábosba vizet, és arra helyezzünk rá egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érintse a vizet.) Folyamatos kevergetés mellett is valószínűleg kissé csomós lesz a csokis massza, de ez nem gond, a későbbiekben nem fog látszani.
A csokit fontos kihűteni, mert ha melegen adjuk hozzá a vajat, az megolvad és a krémnek nem lesz semmi tartása. Amikor a massza kihűlt, hozzákeverhetjük habverővel a vaníliás cukrot és a szobahőmérsékletű vajat. Ha túl hideg vajat használunk, nem tudjuk teljesen simára keverni a csokival, kis fehér vajdarabok maradnak a krémben. Amikor a krém kész, 3 evőkanálnyit tegyünk belőle félre a hűtőbe, hogy később díszítésre használhassuk.

Hozzávalók a mázhoz:
150 g kristálycukor
1-2 csepp ecet

A máz elkészítése:
Készítsünk ki egy tepsit sütőpapírral, amire a kész, de még forró dobokat tehetjük. Készítsünk elő egy húsvillát, vagy fogpiszkálókat vagy bármilyen olyan eszközt amire fel tudjuk szúrni a tetőt, hogy belemárthassuk a karamellbe.
A cukrot az ecettel együtt kezdjük el pirítani, kevergessük folyamatosan, amíg teljesen el nem olvad és arany színt nem kap. Ha kész vegyük le a tűzről, és a felszúrt tetőket egyenként mártsuk alaposan bele, hogy egyenletes karamell bevonatot kapjanak.
(Ha nagyon tartunk a máz elkészítésétől, készíthetünk dupla adag karamellt, minél több, annál könnyebb vele dolgozni, de így számolnunk kell azzal, hogy egy része pocsékba megy.)

Összeállítás:
Egy lapot kenjünk meg bőven krémmel, majd jöhet a következő és így tovább, amíg az összes lap el nem fogy, az utolsó rétegnek krémnek kell lennie.
Kenjük meg a torta oldalát is krémmel, hogy minél kevesebb helyen látszódjon ki a piskóta.
A hűtőbe félretett csokikrémet töltsük nyomózsákba és készítsünk 8 egymástól egyenlő távolságra lévő dombocskát a torta szélén. Ha nincs kéznél nyomózsák, egy kiskanál is megteszi. A dombokra megdöntve helyezzük rá a tetőket.
Érdemes pár órát a hűtőben pihentetni a tortát, így összeérnek az ízek, és szeletelni is könnyebb lesz.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia, nagyon szeretném a dobos tortát megsütni! segíts kérlek, nem értem milyen dobot kell használni a máz elkészítéséhez.
előre is köszi: Lilla

re írta...

Amikor kisütöd a piskótalapokat válaszd ki a legszebbet és ezt tedd félre tetőnek.
A félretett lapot vágd fel annyi szeltre ahány szeletes tortát szeretnél, és ezeket a szeleteket mártsd az elkészített karamellbe majd. Bocs a béna fogalmazásért, tehát a dob= piskótalap szelet

Unknown írta...

köszi, most már teljesen világos! megírom majd, hogy sikerült :)

Unknown írta...

Isteni a torta! köszi, hogy megosztottad a receptet! viszont a krém nekem nem jött össze elsőre. hiába lett a csokis massza sűrű, ahogy beletettem a szobahőmérsékletű vajat, azonnal folyóssá változott. de hidegre tettem 1 éjszakára és másnapra újra sűrű masszává alakult át. van ötleted, hogy mi lehetett a hiba?

re írta...

van:) a meleg krembe tetted a vajat

""A csokit fontos kihűteni, mert ha melegen adjuk hozzá a vajat, az megolvad és a krémnek nem lesz semmi tartása. ""

orulok hogy jol sikerult!

Unknown írta...

köszi! érdemes akár hűtőbe is tenni, úgy lehűteni a masszát? a flódni sütid is isteni! feleztem a receptedben lévő adagokat, de így is csak 2 napig tartott :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...