Túrófelfújt meggyszósszal

Amikor megkaptam a hőálló tálkáimat, /ami nem volt egyszerű, mert hónapokig hiánycikk volt a városban/ nagyon rákattantam a szuflékészítésre. Nekem a szufléról mindig virágmintás, pörgős ruhás "háziasszonyok" jutnak eszembe, akik tökéletes hajjal és sminkkel, magassarkúban és kötényben sütögetnek.

Felfújtat viszonylag egyszerű csinálni, de azonnal kell tálalni, mert összeesik. Na ez nem esik annyira össze, mert nem is nő meg annyira. Jó azért kicsit megemelkedik, és így is elég levegős és könnyű. Valójában sült túróhab.



Hozzávalók a túrófelfújthoz: (5-6 tálka)
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 tojás
10 dkg hámozott, darált mandula (Ha héjas mandulát használunk, forraljunk kevés vizet, tegyük bele a mandulát és főzzük 1-2 percig. Ezután könnyedén kinyomhatjuk a mandulát a héjából.)
10 dkg túró
10 dkg aszalt meggy
1 csomag vaníliás cukor
egy citrom reszelt héja
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180-200 fokra. A vajat - használjunk szobahőmérsékletűt, úgy könnyebb vele dolgozni - keverjük el a cukorral egy villa vagy habverő segítségével, majd egyenként adjuk hozzá a tojássárgájákat is.
Reszeljük bele a jól megmosott citrom héját, a darált mandulát és az áttört túrót. A túrót szétnyomkodhatjuk villával, átnyomhatjuk egy krumplinyomón vagy a botmixer darálórészével is áttörhetjük. Ha ezt kihagyjuk, a tészta darabosabb lesz és a szuflé kevésbé lesz könnyed és krémes állagú. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot és forgassuk a túrós keverékhez.
A tésztát öntsük kivajazott tálkákba és gőzöljük 25-30 percig.

Hozzávalók a meggyszószhoz:
3-4 dl meggylé
2 evőkanál vaníliás pudingpor
2 evőkanál porcukor
meggy (friss, fagyasztott, vagy akár befőtt)

Elkészítés:
A cukrot és a pudingport keverjük csomómentesre a meggylével, forraljuk fel és főzzük addig, amíg kívánt sűrűségű nem lesz.
Tegyük hozzá a meggyet, ízlés szerint többet vagy kevesebbet. Ha nincs szezonja, használjunk mirelit gyümölcsöt, mert az jobban megőrzi a meggy savasságát és ízét, mint a meggybefőtt, de ha a befőtt mellett döntünk, annak levét is felhasználhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...