Kókusztorta

Tegnap volt Vera 12. szülinapja. Sütöttem neki egy tortát: kakaós piskóta, málnakrém, csoki mousse, piskóta, marcipánkrém, piskóta, extra mennyiségű olyan csokikrémmel bevonva, amilyet a filmekben kenegetnek órákig a tortára. Amúgy megértem miért, mert ez a csokis glazúr nagyon krémes és nem szilárdul meg ergo sosem lesz tökéletesen sima, a kenőkés vonala valahol nyilván mindig felbukkan, és ez őrjítő! Nos mindegy, túlteszem rajta magam.

Gondoltam ma lefotózzuk, de mire hazaértem már nem volt belőle. Hurrá, hurrá!
Helyette lett a régebbi kókusztorta. (David Lebovitz) Olyan puha, mint egy felhőtorta és olyan szép!



 Hozzávalók a piskótához:
195 g finomliszt
0,5 teáskanál sütőpor
csipet só
5 tojás
60 ml hideg víz
200 g cukor
1 teáskanál vanília kivonat vagy egy fél vanília rúd magja

Hozzávalók a töltelékhez:
310 ml+ 60ml tej
100 g cukor
egy fél vanília rúd magja
2 evőkanál keményítő
5 tojássárgája
100 g szárított kókuszreszelék

Hozzávalók a rum sziruphoz:
160 ml víz
100 g cukor
45 ml rum

Hozzávalók a bevonathoz:
310 ml habtejszín
1,5 evőkanál porcukor
egy fél vanília rúd magja
100 g szárított kókuszreszelék
A piskóta elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval.
A tojásokat válasszuk szét és a sárgájákat habverővel keverjük habosra a vízzel. Ezzel megakadályozzuk, hogy a piskóta száraz legyen. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd folytassuk a keverést nagyjából 5 percig.
5 perc keverés után a lisztes keveréket forgassuk a sárgájához.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd az egy harmadát keverjük a lisztes sárgájás masszához, hogy fellazítsuk. Ezután egy lapos fakanalat használva óvatosan forgassuk a maradék fehérjehabot a masszához.
Öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett 23 cm-es kerek tortaformába és süssük készre kb. 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni.
A töltelék elkészítése:
A tojássárgájákat habverővel keverjük habosra.
310 ml tejet forraljunk fel egy lábosban a cukorral, majd adjuk hozzá a vanília kikapart magját.
A keményítőt keverjük el 60 ml tejjel, majd adjuk a felmelegített tejes cukros keverékhez, főzzük folyamatosan kevergetve addig, amíg el nem kezd besűrűsödni.
A tej kb. harmadát keverjük el a tojássárgájával, majd öntsük vissza az egészet a maradék tejhez. Forraljuk fel a keveréket, hogy sűrű krémet kapjunk. Keverjük a krémet a kókuszreszelékhez, majd hűtsük ki.
A szirup elkészítése:
A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot, addig kevergetve, amíg teljesen el nem olvad.
A tűzről levéve adjuk hozzá a rumot, majd hűtsük szobahőmérsékletűre.

A torta összeállítása:
Ha a torta kihűlt vágjuk három egyenlő kerek lapra. Fontos, hogy a sütemény  kihűljön, így kevésbé morzsolódik és könnyebb a vágás.
Locsoljuk meg minden lap tetejét a rumos sziruppal.
Az alsó réteget kenjük meg a kókuszos krém felével, majd helyezzük rá a középső lapot. Következhet az újabb adag krém, majd arra az utolsó tortalap.
A tejszínből, a porcukorból és a vaníliából verjünk kemény habot majd alaposan kenjük be vele a tortát. Szórjuk meg kókuszreszelékkel a mázat a torta oldalához is simítva egy réteget, hogy az egész süteményt egyenletesen befedje.

2 megjegyzés:

Orsi írta...

Szia!
Megtudnád kérlek mondani, hogy a kókusztorta kb. hány főre szól? sürgős lenne..
Előre is köszi :):)

O.

re írta...

Szia!
23 cm-es formában sütve 10-12 szelet bőven kijön!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...