Kedvenc cookie recept a csodaszép The Cook’s Book könyvemből, a Pierre Hermé szekcióból. Ennek a legjobb az állaga, az összes eddig általam kipróbált cookiek közül. Nem szeretem, ha túl száraz. Az keksz. Ha kekszet akarok sütni, akkor jó, de szerintem a „cookie” kívül ropogós belül lágyabb, kicsit chewy. Én magamnak kifejezetten úgy csinálom, hogy a közepe még akár egy kicsit sületlen is legyen. Durva mennyiségű 70 %-os csoki darab és dió van benne.
Hozzávalók:
150 g vaj
1 teáskanál só
240 g barna cukor
2 tojás
215 g liszt
1,5 teáskanál sütőpor
0,5 teáskanál szódabikarbóna
120 g durvára darabolt dió, mandula, mogyoró stb.
240 g durvára darabolt étcsoki (70%)
Elkészítés:
A vajat keverjük krémesre. Könnyebb dolgunk lesz, ha eleve szoba hőmérsékletű vajat használunk. Adjuk hozzá a cukrot és a sót is.
Mehetnek bele a tojások is, majd keverjük kb. 3 percig.
Adjuk a krémhez a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát keverjük el, majd jöhet bele a csoki és a dió is.
Tegyük a tésztát hűtőbe 2 órára. A könyv szerint formázzunk a tésztából henger alakot, csomagoljuk sütőpapírba vagy celofánba, és azt vágjuk később szeletekre, de én jobban szeretek sütés előtt golyókat formázni és azokat kissé kilapítani. (Nagyjából dió méretű golyókat szoktam formázni.)
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A megformázott nyers sütiket egymástól viszonylag messze tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Az előmelegített sütőben mérettől függően kb. 10-12 perc alatt készre sülnek. Vegyük ki a tepsit a sütőből és hagyjuk kihűlni a sütiket. Ilyenkor még kicsit puhák, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése