Íme a torta.
A barna vonal nem egy réteg, csak a felső piskótát megfordítva használtam, hogy teljesen egyenes legyen a teteje, így a pirultabb része került középre.
Hozzávalók a piskótához:
1/2 teáskanál sütőpor
csipet só
5 tojás
60 ml hideg víz
fél vanília rúd magja
Hozzávalók a citromos mascarpone krémhez:
3 citrom héja és kifacsart leve
1 rúd vanília kikapart belseje
3 evőkanál porcukor (Vagy ízlés szerint.)
kb. 4–6 teáskanál zselatin fix por
Hozzávalók a meggyzseléhez:
½ teáskanál fahéj
6 zselatinlap
2 evőkanál porcukor
A piskóta elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval.
A tojásokat válasszuk szét és a sárgájákat habverővel keverjük habosra a vízzel.. A vízzel akadályozzuk meg, hogy a piskóta száraz legyen. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd folytassuk a keverést nagyjából 5 percig. Ezalatt a sárgája egészen besűrűsödik és kivilágosodik
5 perc keverés után a lisztes keveréket forgassuk a sárgájához.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd az egy harmadát keverjük a lisztes sárgájás masszához, hogy fellazítsuk. Ezután egy lapos fakanalat használva óvatosan forgassuk a maradék fehérjehabot a masszához.
Öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett 23 cm-es kerek tortaformába és süssük készre kb. 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, majd vágjuk félbe.
A krém elkészítése:
Az össze hozzávalót keverjük krémesre. A felső piskótalap tetejét kenjük meg kevés krémmel, így megakadályozzuk, hogy a meggy elszínezze. Ezt a piskótalapot tegyük vissza a formába. Rakjuk ki a tetejét meggyel, majd erre öntsük az elkészített meggyzselét.
A meggyzselé elkészítése.
A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe 20 percre. Keverjük el a meggylét a cukorral és a fahéjjal. A zselatinlapokat lecsöpögtetve, mikróban olvasszuk fel, majd mehet a meggyléhez. A kész zselét (folyadék) öntsük a meggyel kirakott piskótatetőre, a formában. A forma itt lesz fontos, mert így a zselé nem folyik szét. Formástul tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni 1-2 óra alatt.
Ha a zselé megdermedt, az alsó piskótát is kenjük meg vastagon a mascarpone krémmel, de hagyjunk valamennyit kívülre is. Emeljük a zselés tetőt a krémre, majd a maradék krémmel kenjük be a tortát kívülről.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése