Citromos mascarponekrémes torta, meggyzselével

Íme a torta.
A piskóta David Lebovitz, ugyanaz, mint amit a kókusztortánál használtam, a többi saját.


A barna vonal nem egy réteg, csak a felső piskótát megfordítva használtam, hogy teljesen egyenes legyen a teteje, így a pirultabb része került középre.

Hozzávalók a piskótához:
 195 g finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor

csipet só

5 tojás

60 ml hideg víz

200 g cukor

fél vanília rúd magja


Hozzávalók a citromos mascarpone krémhez:

750 g mascarpone

3 citrom héja és kifacsart leve

1 rúd vanília kikapart belseje

3 evőkanál porcukor (Vagy ízlés szerint.)

kb. 4–6 teáskanál zselatin fix por


Hozzávalók a meggyzseléhez:

5 dl meggylé (Vagy 300 g meggy leturmixolva, leszűrve, elkeverve. 3- 4 dl vízzel-én így csináltam, de kicsit felesleges idő és meggypocsékolás.) Meggybefőtt leve is megteszi.

½ teáskanál fahéj

6 zselatinlap

2 evőkanál porcukor


A piskóta elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval.

A tojásokat válasszuk szét és a sárgájákat habverővel keverjük habosra a vízzel.. A vízzel akadályozzuk meg, hogy a piskóta száraz legyen. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd folytassuk a keverést nagyjából 5 percig. Ezalatt a sárgája egészen besűrűsödik és kivilágosodik

5 perc keverés után a lisztes keveréket forgassuk a sárgájához.

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd az egy harmadát keverjük a lisztes sárgájás masszához, hogy fellazítsuk. Ezután egy lapos fakanalat használva óvatosan forgassuk a maradék fehérjehabot a masszához.

Öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett 23 cm-es kerek tortaformába és süssük készre kb. 35-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, majd vágjuk félbe.


A krém elkészítése:
Az össze hozzávalót keverjük krémesre. A felső piskótalap tetejét kenjük meg kevés krémmel, így megakadályozzuk, hogy a meggy elszínezze. Ezt a piskótalapot tegyük vissza a formába. Rakjuk ki a tetejét meggyel, majd erre öntsük az elkészített meggyzselét.

A meggyzselé elkészítése.
A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe 20 percre. Keverjük el a meggylét a cukorral és a fahéjjal. A zselatinlapokat lecsöpögtetve, mikróban olvasszuk fel, majd mehet a meggyléhez. A kész zselét (folyadék) öntsük a meggyel kirakott piskótatetőre, a formában. A forma itt lesz fontos, mert így a zselé nem folyik szét. Formástul tegyük hűtőbe és hagyjuk megdermedni 1-2 óra alatt.

Ha a zselé megdermedt, az alsó piskótát is kenjük meg vastagon a mascarpone krémmel, de hagyjunk valamennyit kívülre is. Emeljük a zselés tetőt a krémre, majd a maradék krémmel kenjük be a tortát kívülről.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...