Bukta

Túrós és házi baracklekváros bukta. 


Varga Gábor Gurmandia könyvéből. Tökéletes recept, tökéletes bukta.
Megettem egy túrósat és egy lekvárosat és most iszonyúan szenvedek, hogy ne toljam be az egész tepsit. Még meleg. Azért is rakom fel egyből, hogy eltereljem a figyelmemet, de nem megy, miközben gépelek, csak arra tudok gondolni: bukta.... bukta.... bukta....

Inkább elmegyek itthonról.


Hozzávalók:
350 ml tej
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g
1 tojás
90 g olvasztott vaj

A töltelékhez:
250 g baracklekvár
250g túrő
1-1,5 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
1 citrom lereszelt héja
egy rúd vanília kikapart belseje
50 g aszalt vörös áfonya
citromlé

A kenéshez:
120 g olvasztott vaj

Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, de ne legyen túl forró! Keverjük el benne a porcukrot és a szétmorzsolt élesztőt és hagyjuk meleg helyen felfutni. (A tetején hab képződik és megnő a térfogata.)
A két féle lisztet keverjük el a sóval, az olvasztott vajjal és a tojással, majd mehet bele a felfutott élesztős tej. Dagasztógépben vagy kézzel dagasszuk kb. 5 percig. A tészta egészen lágy marad, de egy idő után már elválik a tál falától.
Takarjuk le és meleg helyen kelesszük a duplájára. Kb. 30 perc.
Ha a lekvár nem elég sűrű, forralással vagy étkezési keményítővel sűrítsük kissé be, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. A túrós töltelékhez a túrót keverjük el a tejszínnel, a cukorral, a citrom lereszelt héjával, a vaníliával és az aszalt gyümölccsel, majd ízesítsük citromlével.
Gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki egy 35x42 centiméteres téglalappá. Jelöljük be a tésztát 7x7 centis négyzetekre, de még ne vágjuk el, mert akkor összeugrik a tészta.
Kanalazzuk a tölteléket a négyzetekre, vágjuk el a tésztát, majd csavarjuk fel a buktákat. Csípjük össze az összeérő végeket, így biztosan nem folyik ki a töltelék. A felcsavart buktákat forgassuk meg egyenként az olvasztott vajban és kivajazott, kilisztezett tepsiben sorakoztassuk fel őket.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. (Nem légkeverésesre.)
A buktákat hagyjuk a tepsiben tovább kelni még 15 percig, majd 200 fokos sütőben kb 25-30 perc alatt süssük készre őket. Én az utolsó 10 percre letakartam a tepsit alufóliával.




Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...