Sütőtök pite

A második karácsonyi süti.

Maga az ehető karácsony:-)

Martha Stewart receptből indultam ki. Nagyon vicces nő, régen Verával néztük a műsorait, mindig vártuk, hogy robbanjon. Szinte látni a  feje fölött a pirosan villogó Creepy feliratot.Ő az, akit látványosan idegesít, ha a sztárvendég nem megfelelően kavarja a tésztát, és kiveszi a kezéből a kanalat.

A honlapja viszont nagyon tuti..


Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
75 g cukor
1 tojássárgája
170 g liszt
egy nagy csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:
300 g sütőtökpüré (A feldarabolt sütőtököt 200 fokos sütőben süssük puhára nagyjából 35-40 perc alatt, majd turmixoljuk le a belsejét.)
1,5 dl tejszín
80 g cukor
2 tojás
1 narancs lereszelt héja
½ rúd vanília kikapart belseje
½ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt gyömbér
egy csipet só

Elkészítés:
A tésztához a vajat keverjük krémesre a cukorral és a tojássárgájával. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és dolgozzuk az egészet jól össze. (Ha tehetjük, minden hozzávalót sorban dobáljunk a gépbe, hogy az elvégezze a piszkos munkát.)
Az összeállt tésztát nyomkodjuk kivajazott, kilisztezett formába és tegyük 15-20 percre a mélyhűtőbe. Ez idő alatt összeállíthatjuk a tölteléket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A töltelékhez az összes hozzávalót keverjük el. Ízlés szerint fűszerezzük a krémet. Egyszerű megoldásként használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is.
A tésztát vegyük elő a mélyhűtőből, és 15 perc alatt, illetve, amíg a széle kicsit meg nem pirul, süssük elő üresen. Érdemes az elősütési idő felére, a tésztára egy sütőpapírt borítani és nehezékként szárazbabot vagy lencsét szórni bele, így biztos nem deformálódik..
Töltsük meg a keverékkel a tésztát, majd tegyük az egészet vissza a sütőbe kb. 1 órára.
Akkor van kész a sütemény, ha a töltelék láthatóan összeáll, de a közepe még kicsit rezeg.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük pár órára a hűtőbe.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...