Áfonyás, mandulás, fehércsokis keksz

Mindig úgy érzem, hogy a kekszekhez nagy betűs védőbeszédet kell írnom miszerint: EZ EGY KEKSZ, DEFINÍCIÓ SZERINT SZÁRAZNAK KELL LENNIE. Nyilván azért, mert egy étel jellemzésében a száraz szó alapvetően negatív, de hát minden keksz száraz és ettől még lehetnek finomak, sőt! Persze vannak fokozatok a lenyelhetetlen háztartási keksztől az isteni zabfalatokig. (Tudom, hogy tele van nyomva cukorral, de attól még csodálatos dolog.)

Ebben a kekszben annyi extra van, hogy alig fér el benne maga a keksz.



150 g vaj (szobahőmérsékletűvel a legkönnyebb dolgozni)
150 g cukor
1 rúd vanília kikapart belsejeű
4 evőkanál tej
1 citrom lereszelt héja
1 narancs lereszelt héja
egy nagy csipet só
350 g liszt
100 g aszalt áfonya
100 g durvára darabolt mandula
100 g durvára darabol fehércsoki

A vajat (gépben) keverjük krémesre a cukorral és a vaníliával.
Adjuk hozzá a tejet, a citrusok lereszelt héját és a sót.
Mehet bele a liszt is, majd az áfonya, a mandula és a csoki is.
Ha a tészta összeállt 1-2 órára tegyük hűtőbe pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk kb. ujjnyi vastagra, (lehet vékonyabb is) majd vágjuk ki a formákat.
Tegyük a formákat sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt, süssük őket készre. Ha a kekszek széle pirulni kezd és a közepük már nem „szürkés” készen is vannak.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...