Tonkababos tejberizs feketerizsből, fehércsokival és mandulával

Már tényleg nem tudom hová fokozni, így ezzel az utolsó recepttel le is zárom a tejberizs témát.

Már ez a darab sem volt tervezett, de egy gyönyörű doboz venere nero rizst megkaparintva muszáj volt kilőnöm egy tonkababos változatot is.

Tehát ez a tejberizs nincs színezve, nincs benne kakaó, se étcsoki ennek a rizsnek ilyen színe van.



Sajnos a képen nem is látszik rendesen(mire erre rájöttem, már elfogyott), az elkészült tejberizs ugyanis lila! volt. Én is nagyon meglepődtem, mert feketére számítottam, de így még jobban tetszik.
Ízre nagyon finom, lehet benne érezni egy kis diós, mandulás, sőt kakaós aromát. A textúrája kicsit rusztikusabb a megszokottnál, teljesen megfőtt állapotban is kicsit rágós.

Meglepő módon egyértelműen ez a tejberizs volt a legkapósabb itthon. Azt hittem ódzkodni fognak a színétől, de 5 perc alatt eltüntették.



Hozzávalók:
200 g rizs gliAironi venere nero
1,2 dl tej
5 dl tejszín
csipet só
130 g cukor
1 tonkabab
100 g fehércsoki
100 g mandula

Elkészítés:
A rizst öntsük fel a tejjel és a tejszínnel, adjunk hozzá egy csipet sót és folyamatosan kevergetve kb. 1és ¼  óra alatt, közepes lángon főzzük puhára.  Főleg az utolsó 20-30 percben figyeljünk oda a kevergetésre, mert könnyen lekap. Akkor jó, ha a rizs megpuhul, de még nem túl sűrű, hiszen hűlés közben még magába szívja a maradék folyadékot, és nem jó, ha túlságosan megszilárdul. Maga a rizs nem fő teljesen pépessé, mint a fehér fajta, teljesen megfőzve is picit rágósabb.
A tűzről lehúzva keverjük el benne a cukrot és reszeljünk bele egy tonkababot.
Hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt forgassuk össze az apróra vágott fehércsoki és a félbevágott mandula nagy részével, de hagyjunk mindkettőből dekorációnak is.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...