Gorgonzola-rokfort felfújt

Az a nagy igazság, hogy nem véletlenül nem került fel recept az elmúlt napokban, sajnos semmi, de semmi kedvem értékelhetőt sütni vagy főzni. Amúgy is jellemző, hogy hullámokban tör rám a süthetnék, de most annyi mindent kéne csinálnom, hogy nem is nagyon férne bele. Másrészről a kedvetlenségem ellenére pár napja mégis nekiálltam egy adag kávés macaronnak (két hete pedig egy sajtkrémes barackosnak) és hát 2-1 a a Macaron javára. A barackos színe csúf lett és még el is ázott. (Nem véletlen, hogy csak krémmel, nem egész gyümölccsel töltik a macaront.) A fahéjas-kávésról már nyersen is látszott, hogy nem elég sűrű, de elfogyott a mandulalisztem ezért sima liszttel szentségtelenítettem meg és akkor már dühömben az egészet egy nagy kerek tortaformában sütöttem ki. (Amúgy kifejezetten finom lett, csak nem túl vonzó, de megindult a fantáziám egy kávés meringue tortáról.)

Viszont. Fel lettem szólítva, hogy ne lazsáljak, így jobb híján megkerestem egy régi receptet. Ez még akkor készült, amikor megkaptam a szuflétálkáimat és örömömben három napig szuflét gyárottam. Elég jó kis felfújt, nagyon szépen megnő, de éppen ezért az összeesése is látványos.




Hozzávalók: (4-5 tálka)

30 g vaj
40 g liszt
100 ml tej 100 ml fehérbor
1 tojás+ 2 tojássárgája
100 g gorgonzola dolce
100 g rokfort
3 tojásfehérje
egy marék metélőhagyma
só, bors, szerecsendi;
vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra. A vajat egy lábosban olvasszuk fel, keverjük el a liszttel, adjuk hozzá a bort és a tejet és keverjük az egészet simára, majd forraljuk fel. Adjuk hozzá folyamatosan kevergetve a tojást és a tojássárgájákat is.
A kétféle sajtot nyomjuk át kanál segítségével egy szitán, hogy jó krémesre tudjuk majd elkeverni. Megkönnyítheti a dolgunkat egy krumplinyomó, ha esetleg találunk ilyet a konyhában. Az átnyomkodott sajtot keverjük a masszához.
Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és az apróra vágott metélőhagymával. A szerecsendió egyébként remekül illik bármilyen sajtos ételhez, egy egyszerű sajtszósszal is csodát tesz, érdemes egészben venni és frissen lereszelni. A  sóval vigyázni kell, mert a sajtok már eleve sósak.
A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, akkor jó, amikor a tálat megfordítva a hab a helyén marad. Szuflé készítésekor különösen oda kell figyelni a fehérjehabra, mert ez adja a tészta alapját. A habot egy lapos fakanállal vagy lapáttal óvatosan forgassuk bele a sajtos keverékbe. Próbáljuk minél kevésbé összetörni a habot, hogy a szuflék szépen megnőjenek. Kevergetés helyett inkább nagyobb mozdulatokkal alulról felfelé forgassuk össze a tészta két részét.
A tésztát osszuk el a kivajazott formákba és gőzöljük 25-30 percig. Érdemes a tálkákat kivajazni, még akkor is, ha a felfújtakat azokban tálaljuk majd, mert így nem ragad bele a tészta és sokkal könnyebb kikanalazni. A gőzöléshez egy magasabb peremű tepsibe öntsünk annyi forró vizet, amennyi a formáknak nagyjából a feléig-háromnegyedéig ér, és a tálkákat ebbe helyezzük bele.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...