Cheesecake tejberizs eperszósszal és kekszmorzsával

Múlt héten jártam a Sugar!-ban . Bár magával a stílussal nem igazán tudok azonosulni, de nagyonis értekelem az ötletet, mert szuper és tényleg végre valaki valami kivételeset és újat nyújt .(Itthon ez még kivételes és új.) A sütik minőségét illetően nálam inkább a korrekt kategóriába tartozik a cukrászda, hol jobb, hol rosszabb teljesítménnyel, nincs vele alapvetően problémám, de egy sütijük sem adott még felejthetelen élményt.

A lényeg, hogy most pozitív irányú változást érzékeltem a helyen. Teljesen nyilvánvalóan látszik az igyekezetük, hogy szakmailag is felzárkózzanak a külföldi profikhoz, illetve az is, hogy Horváth Eszter francia cukrászkurzusokról hoz ötleteket. (Ez látványban és technikailag is feltűnő.) Szerintem ez  a próbálkozás tök jó, nagyon örülök neki , és a többi begyöpösödött cukrászdának is példát kéne vennie róluk. Annak ellenére, hogy még a középmezőnyben mozognak, a mogyorópralinés desszertjük ízre nálam bőven lekörözte Vácot.
Pedig:-)! Pedig amikor megláttam, hogy van tejberizspultjuk pláne, hogy van sajtkrémalapú tejberizs eperszósszal és kekszmorzsával, teljesen egyértelmű volt, hogy olyat kell(!) ennem. Viszont, mivel ez este fél 10 körül történt, már kifogyott a sajtkrémes rizs, ezért voltam kénytelen a pralinés félgömböt választani.


Hozzávalók a tejberizshez:
200 g rizs
2 dl víz
egy csipet só
1 liter tej+1-2 dl
130 g kristálycukor
1 vanília rúd kikapart belseje
400 g natúr philadelphia sajtkrém

Hozzávalók az eperszószhoz:
300 g fagyasztott eper vagy szamóca
2 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
2 dl víz
citromlé

+keksz durvára törve (zabfalatok)

A tejberizs elkészítése:
A rizst és a vizet egy vastag aljú edényben folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg a rizs teljesen magába nem szívja a vizet, majd adjuk hozzá a sót és  1 liter tejet.
Néha megkeverve addig kell főzni a rizst amíg a tej nagy részét is fel nem veszi. Nem szabad túlságosan besűríteni, mert akkor túlságosan megkeményedik, mire kihűl.
A tűzhelyről levéve, keverjük hozzá a cukrot és a vaníliát, majd mehet bele még melegen, hogy bele tudjon olvadni, a sajtkrém is. Hagyjuk kihűlni. Ha nagyon összeáll és túl sűrű lesz, keverhetünk hozzá még egy kis tejet.

Az eperszósz elkészítése:
Az epret olvasszuk fel, turmixoljuk és szűrjük le.
A kapott gyümölcslevet forraljuk fel. A kemyénítőt keverjük el a vízzel majd, öntsük az eperhez és főzzük addig amíg kicsit be nem sűrűsödik. (1-2 perc.)
Ízesítsük citromlével.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...