Amikor kicsik voltunk, három féle Mamasüti volt. A répatorta, a szülinapi meggyes -marcipános csokitorta és a barnasüti, ami talán egy barna piskóta volt. Mostanában már nem szokott sütni, miattam. Így is folyton arra kell várnom, hogy elfogyjon az előző sütemény, hogy süthessem a következőt.
Hozzávalók a répatortához: (bögrés)
2 tojás
1 bögre cukor (lazán)
1 bögre liszt (jól megtömve)
1 púpozott teáskanál sütőpor
4 evőkanál étolaj
csipet só
1 nagy vagy 2 kisebb répa lereszelve (nagyjából egy bögre)
2 közepes alma lereszelve (nagyjából egy bögre)
½ -3/4 bögre durvára vágott dió
1 kávéskanál fahéj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra
A tojások sárgáját szétválasztjuk a fehérjéktől. A 2 tojásfehérjét habbá verjük a cukorral. Ilyenkor érdemes előszőr a fehérjét laza habbá verni, majd ehhez kanalanként hozzáadni a cukrot és így kemény habbá verni. (Ha a fehérjéhez képest túl sok cukrot tennénk hozzá, nem lehetne belőle megfelelő habot verni. Általában is: ha egy receptben olyan arányokkal találkozunk, amitől tartunk, hogy nem sikerül, a habot verjük fel kevesebb cukorral, és a maradékot keverjük el inkább a száraz hozzávalókkal – így biztosan nem lehet baj. Amikor sütihez felvert fehérjét használunk, érdemes azt elsőként elkészíteni, így utána nem kell mosogatni a habverőt. Tojásfehérjét mindig tiszta, száraz edényben, tiszta habverővel kell verni, így a hab nem esik össze, de a sárgájához nyugodtan használhatjuk a már nem tiszta habverőt.) A sárgáját felverjük úgy, hogy felváltva tesszük hozzá a maradék cukrot és csurgatjuk bele az olajat.
A lereszelt almát és répát, a dióval és a fahéjjal a sárgájás keverékhez adjuk. Utolsó lépésként a masszába ismét felváltva adagonként beleforgatjuk a lisztet és a felvert fehérjét. Ekkor már ne használjunk habverőt, inkább fakanalat vagy lapátot, hogy nehogy összetörjük a fehérjehabot. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük.
Cream cheese frosting
Hozzávalók:
250 g Philadelphia sajtkrém
¼ bögre vaj
egy bögre cukor
vanília
Elkészítés:
A vajat keverjük krémesre a krémsajttal. (Használjunk szobahőmérsékletű hozzávalókat, így tudjuk igazán egyenletesre elkeverni.) Adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliát is, és keverjük megfelelő állagúra. (Mindenképpen porcukorral dolgozzunk, mert a kristálycukor ropog a fog alatt.) A kikapart vaníliát helyettesíthetjük vanília aromával is, de az kicsit megsárgítja a krém színét. Ha kikapart vaníliát használunk, a használt termést ne dobjuk ki, mert főzött krémekhez még rengeteg ízt adhat, illetve a cukorhoz téve, azt is megízesiti.
1 megjegyzés:
Lehet barna cukor a rendes helyett?
Megjegyzés küldése