Rozmaringos baracklekvár és szederlekvár

Életem elsői.
Még a gyümölcsöt is én szedtem a kertben.



Hozzávalók a rozmaringos baracklekvárhoz: (kb. 2 közepes üveg)
1 kg sárgabarack
300 g cukor
1 citrom leve
4-5 ág rozmaringról lehúzott levelek

Hozzávalók a szederlekvárhoz: (kb. 2 közepes üveg)
1 kg szeder
250 cukor
1 citrom leve


Elkészítés:
A gyümölcsöt mossuk meg, ha kell, magozzuk ki, majd félig vagy teljesen turmixoljuk le és egy lábosban tegyük fel kis lángra a cukorral illetve a citrom levével főni. Időnként megkavarva forraljuk sűrűre, köpködős bugyogósra, azaz legyen olyan az állaga, mint egy lekvárnak. (kb. 45 perc)Ha ízesíteni szeretnénk, a fűszert a főzés végén dobjuk a lekvárhoz és forraljuk még pár percig. Amikor kész a lekvár, osszuk szét tiszta üvegekbe, csomagoljuk újságpapírba és párnák közt, takaró alatt etc. Hagyjuk lassan (1-2 nap) kihűlni.

Ha valaki nem szereti a szederlekvárban a pici magokat, érdemes turmixolás után leszűrni, átpasszírozni a gyümölcsöt.

2 megjegyzés:

dr. Rapp János írta...

Szépek a matricák is.

re írta...

igen Apuka köszönöm,Te is ügyes vagy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...