Spenótos juhtúrós kosarak






Hozzávalók (kb. 8 kosárka):
180 g finomliszt
120 g kukoricaliszt
3/4 teáskanál só
220 g vaj-apró kockákra vágva
3-5 evőkanál hideg víz

kevés vaj
4 marék friss spenótlevél megtisztítva
300 g juhtúró
1,5-2 dl tejszín
2 tojás
4 gerezd fokhagyma
bors

Elkészítés:

A finomlisztet, a kukoricalisztet és a sót keverjük el. A legegyszerűbb, ha géppel dolgozunk, akár aprítógépbe is dobálhatjuk a hozzávalókat, abban is gyönyörűen összeáll. Ha nincs kéznél gép, kézzel is összegyúrhatjuk a tésztát. Adjuk a liszthez az apró kockákra vágott vajat és dolgozzuk őket össze morzsásra. Kanalanként adjuk hozzá a vizet, amint a tészta összeáll, ne gyúrjuk tovább, formázzunk belőle gombócot és tegyük hűtőbe 30 percre.

Kb. egy teáskanálnyi vajat olvasszunk fel és pároljuk rajta a spenótleveleket addig, amíg össze nem esnek. Hagyjuk kihűlni, majd aprítsuk fel kissé, végül szűrő segítségével nyomkodjuk ki belőle a nedvesség nagy részét.
A juhtúrót keverjük el a tejszínnel, a tojásokkal, reszeljük hozzá a fokhagymákat és ízesítsük frissen őrölt borssal.

Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.

30 perc után a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra. Vághatjuk egyszerűen 8 felé a kinyújtott lapot, vagy egy müzlis tálka segítségével kivághatunk nagyobb köröket belőle, ezzel a módszerrel kicsit szebb lesz a kész sütemény széle. A tésztadarabokat illesszük kivajazott kilisztezett muffin sütőformába. A kilógó széleket kicsit toljuk be, hogy fodros legyen. Kanalazzuk a formába a tölteléket, majd tegyük be az előmelegített sütőbe. Kb. 5 perc után csavarjuk le a hőfokot 170-180 fokra és süssük további 20 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...