Cseresznyés mákos pite

 Az én kis agyszüleményem, flódniból kifejlesztve.


Hozzávalók:
400 g liszt
200 g vaj
2 tojás sárgája
80 g cukor
1-5/2 dl fehérbor (Inkább legyen kevesebb, mint több.)
egy nagy csipet só

500 g darált mák
100 g cukor
2 citrom lereszelt héja és 1 citrom leve
1 teáskanál fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
2 dl fehérbor
4-5 dl (barack)lekvár

1000 g cseresznye
1 citrom leve
1/2 evőkanál fahéj
kevés őrölt szegfűszeg
2 csomag vaníliás pudingpor

4-5 evőkanál zsemlemorzsa
egy felvert tojás

Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Fokozatosan adjuk hozzá a bort és gyúrjuk az egészet jól össze. (Ha nagyon folyós tegyünk bele kevesebb bort, ha nagyon száraz adjunk hozzá többet.) Amikor a tészta összeáll, elég puha, de a hűtőben megszilárdul és nem lesz nehéz dolgozni vele.
Tegyük a tésztát a hűtőbe egy órára pihenni.

A máktöltelékhez keverjünk el minden hozzávalót és forraljuk fel, hogy kicsit bugyogjon. Ha túl folyékony, forralással sűríthetjük, ha túl száraz adjunk hozzá még folyadékot. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A cseresznye töltelékhez keverjünk el minden hozzávalót.

A tésztát osszuk 3 egyenlő részre. Az egyik darabot nyújtsuk ki, fektessük kivajazott, kilisztezett tepsibe. Érjen a tészta a szélekig mindenhol (ez minden rétegnél igaz), így a töltelékek nem folynak össze. Kenjük meg a tésztát a mákkrémmel, nyújtsunk ki egy újabb lapot és fedjük be vele. Ezt a réteget szórjuk meg alaposan zsemlemorzsával, majd oszlassuk el rajta a cseresznyét. Fedjük be az utolsó réteg tésztával, amit szurkáljunk meg villával és kenjünk meg egy felvert tojással.

Tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe és 1 óra alatt süssük készre. Ha nagyon hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...