Spenótos tojásos pite

Hozzávalók a tésztához
450 g liszt
70g vaj 
1dl víz
1 dl olaj
2 tojás
1 mokkáskanál só
+1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez
1 kg spenót
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma (ízlés szerint használhatunk többet is)
30 g vaj
300 g ricotta
100 g reszelt parmezán
2 tojás

bors
szerecsendió
kb. 10 főtt tojás
A tésztából nyújtáskor érdemes egy keveset félretenni díszítésre. A töltelékhez használjunk friss spenótot a mirelit helyett. Ha kedvünk tartja, a ricottát helyettesíthetjük túróval is.
A tészta hozzávalóit kézzel vagy géppel gyúrjuk össze, hogy rugalmas, nyújtható anyagot kapjunk. Akkor jó, ha a tészta nem ragad már a kezünkhöz, de könnyen cipót formálhatunk belőle és nem morzsalékos. Ha túl ragacsosnak találjuk, adjunk hozzá egy kevés lisztet, de ha épp ellenkezőleg, túl száraz a tészta és nem akar összeállni, némi langyos víz hozzáadásával megoldhatjuk a problémát. Ha megfelelő az állag, gyúrjunk cipót belőle és tegyük 30 percre a hűtőbe.
A spenótleveleket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a felesleges szárakat és vágjuk fel apróra. Nem kell órákig aprítani, hiszen a hő hatására a levelek úgyis összeesnek, de érdemes egy nagyobb késsel néhányszor átmenni a spenótkupacon, hogy ne maradjanak benne túl nagy levelek. A hagymát és a fokhagymagerezdeket vágjuk fel apróra, majd a vajon pirítsuk üvegesre, a hagyma így áttetszőbb színű lesz.
A hagymához ekkor hozzáadhatjuk a spenótot. Nyersen ez a mennyiségű spenót rengetegnek tűnhet, de pár perc alatt összeesik az egész. Amint a spenótlevelek megfonnyadtak, le is húzhatjuk a lábast a tűzről. Hagyjuk az egészet teljesen kihűlni. Majd főzzünk keményre 10 tojást sós vízben (ha sót teszünk a vízbe, könnyen lejön a tojások héja). Amikor a spenót kihűlt, amennyire tudjuk, nyomkodjuk ki belőle a levet, hogy az később ne áztassa el a tésztát. Keverjük hozzá a ricottakrémet és a parmezánt, valamint a két nyers tojást. Kóstoljuk meg és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd reszeljünk rá friss szerecsendiót. Nagyjából egy szerecsendió fele elég ehhez a mennyiséghez.
Ha a töltelék elkészült, válasszuk szét a tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra a nagyobb darab tésztát, és béleljünk ki vele egy lehetőleg kapcsos, lisztezett, vajazott tortaformát. Ne aggódjunk, ha a tészta elszakad, nyomkodjuk össze a szakadásokat és pótoljuk a hiányzó darabokat a leszakadó részekből. Biztos, ami biztos, szórjuk meg a kibélelt formát egy kevés zsemlemorzsával, hogy a spenót ne áztassa el a pite alját. Töltsük bele a spenótos krémet, és a tetejére, körbe helyezzük el a főtt tojásokat.
A kisebbik tésztát is nyújtsuk ki vékonyra, majd helyezzük a forma tetejére. Próbáljuk a széleket összenyomkodni és a felesleges darabokat levágni. A dekorációnak félretett tésztából készítsünk kedvünk szerint díszeket a pitére. Ha kész, alaposan kenjük meg felvert tojással a tetejét, hogy szép fényes felületet kapjon a sütőben. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre. Ha túl hamar pirulni kezd a teteje, fedjük le alufóliával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...