Sonkás hagymás tojáskrémmel töltött kalács(kák)

Ilyen, ha elbénázod a tészta összedolgozását, mint én. 
Bár szerintem így ezerszer viccesebben néz ki. Mint egy lény.



Ilyen, ha sikerül.




Afrika töltelék :)

Hozzávalók a töltelékhez (kb.9-10 darab):
8 kemény tojás
200 g sonka (ha nincs kéznél húsvéti sonka, főtt füstölt pulykacomb is megfelel)
3 szál újhagyma
3 evőkanál mustár
3 evőkanál tejföl
1 tojás
bors

Elkészítés:
A kemény tojásokat és a sonkát aprítsuk fel kis kockákra. A hagymát karikázzuk fel vékonyan. A mustárt keverjük el a tejföllel és a tojással, majd dolgozzuk össze a felkockázott tojással, sonkával és hagymával. Ízesítsük sóval, borssal.

Hozzávalók a tésztához:
500g liszt
30 g élesztő
1+2,5 dl tej
2 tojássárgája 
1 teáskanál+1 evőkanál cukor
80 g olvasztott, de nem meleg vaj
1 kávéskanál só
+ 1 tojás

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben (ne legyen forró, mert úgy az élesztő baktériumok nem kezdenek el dolgozni) 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk.
A lisztet szitáljuk mélyebb tálba, majd alakítsunk ki egy lyukat a közepébe és öntsük abba a felfuttatott élesztőt. A mélyedés oldaláról annyi lisztet keverjünk a tejes keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk, szórjuk meg liszttel és kelesszük kb. 20 percig.
Miután megkelt, adjuk hozzá az egy evőkanál cukrot, a maradék tejet, a tojássárgájákat és a sót. Dolgozzuk össze, majd kisebb adagokban adjuk hozzá az olvasztott vajat is a tésztához. Dagasztáskor, ha van megfelelő eszközünk, mindenképpen használjuk azt, mert kézzel nagyon fárasztó és időigényes ez a munka, ha gépet használunk, kapcsoljuk alacsonyabb fokozatra (megéri befektetni egy dagasztófejes gépbe, tényleg utálatos munka). A tészta akkor jó, amikor szép egyenletes, fényes és hólyagos. Dagasztás után a tésztát langyos helyen, letakarva kelesszük ismét a kétszeresére.
Mikor újból megnőtt a tészta, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastagra. Vágjunk belőle nagyjából 10x10 cm-es négyzeteket, de kedvünk szerint csinálhatunk kisebb-nagyobb batyukat is. Érdemes egyet megtölteni és bepróbálni a muffin sütő formába, mert manapság rengeteg méretű kapható már. A négyzetekre tegyünk egy kanál tölteléket, majd a négy sarkukat csípjük össze. A csillag oldalait is csípjük össze, majd fogjuk a már összecsípett csúcshoz, tehát dolgozzuk össze a batyut. (Ha más technikával könnyebben megy, használjuk azt bátran!) A lényeg, hogy a töltelék ne nagyon folyjék ki, mert úgy nehéz összedolgozni a tésztát. Ha minden nyílást eldolgoztunk, a kis kerek cipót tegyük a kivajazott muffin formába. Egy tojást verjünk fel és kenjük meg vele a kis cipókat, hogy szép fényesre süljenek.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt meg is sülnek. Ha nagyon hamar pirulni kezdenek, takarjuk be ők


Akinek nincs otthon muffin sütő formája, nyugodtan rendezze a batyukat egymás mellé kerek formába vagy tepsibe, a buktához hasonlóan szépen összesülnek

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...