Kalács

Ez egy régebbi darab,  tegnap ezt fejlesztettem tovább, ami jóó lett, de gondoltam elsőre az alapokat fektetem le.


Anya minden húsvétra ilyet süt, én nem csak húsvétkor szoktam.

Hozzávalók:
500g liszt
30 g élesztő
3,5 dl tej
2 tojássárgája
50 g porcukor
80 g olvasztott, de nem meleg vaj
1 kávéskanál só
+ egy tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben (ne legyen forró, mert úgy az élesztő baktériumok nem kezdenek el dolgozni) 1 kk. cukorral felfuttatjuk.
A lisztet szitáljuk mélyebb tálba, majd alakítsunk ki egy lyukat a közepébe és öntsük abba a felfuttatott élesztőt. A mélyedés oldaláról annyi lisztet keverjünk a tejes keverékhez, hogy lágy tésztát kapjunk, szórjuk meg liszttel és kelesszük kb. 20 percig.
Miután megkelt, adjuk hozzá a maradék cukrot és tejet, a tojássárgájákat és a sót. Dolgozzuk össze, majd kisebb adagokban adjuk hozzá az olvasztott vajat is a tésztához. Dagasztáskor, ha van megfelelő eszközünk, mindenképpen használjuk azt, mert kézzel nagyon fárasztó és időigényes ez a munka, ha gépet használunk, kapcsoljuk alacsonyabb fokozatra (megéri befektetni egy dagasztófejes gépbe, tényleg utálatos munka). A tészta akkor jó, amikor szép egyenletes, fényes és hólyagos. Dagasztás után a tésztát langyos helyen, letakarva kelesszük ismét a kétszeresére.
Mikor újból megnőtt a tészta, gyúrjuk át, osszuk 3 részre, alakítsunk ki hurkákat és fonjuk meg a kalácsot. Ha megfontuk a kalácsot, a végeit hajtsuk be maga alá, így sütés közben nem csúsznak majd szét a hurkák. Kedvünk szerint használhatunk bármilyen vajjal kikent sütőformát, ha vékonyabb hosszúkás formába tesszük, a kalács magasabb lesz és látszik majd a pereme, ha egy sima lapos tepsibe tesszük, szélesebb és vékonyabb alakot vesz majd fel, bár kevésbé hagyományos, de szép kalácsot süthetünk, kerek tortaformában. A tésztát harmadszorra is keleszteni kell, akkor tegyük be a sütőbe, amikor a kalács már majdnem a forma pereméig ér, de ne felejtsük el megkenni sütés előtt tojássárgájával, mert attól nagyon szép fényesre sül a felülete.
200 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nagyon hamar kezd pirulni a teteje, tegyünk rá alufóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kives

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...