Cedric féle sós karamell torta


La Petite Francaise Cedrictől, azaz Cedric Bitboltól magától kaptam a receptet!
Najó nem, de hát éppen együtt sütögettünk:-) és ő nyitotta meg a gépemen a Dining Guide-on azt az oldalt ahol fent van, az is ér nem?
Szóval ezen az oldalon bárki más is megtalálhatja, de azért leírom a saját szavaimmal is.


A szuper nagy fényképezőgépünk Barcelonaba menet elveszett, és most kivételesen nem én vagyok a ludas, közöm se volt hozzá. Szóval sajnos a telefonom a legnagyobb erőfeszítéssel is csak erre a kis béndzsó instagrammos képre volt hajlandó.


Hozzávalók a tésztához:
150 g vaj
100 g cukor
csipet só
30 g darált mandula, dió, mogyoró vagy bármilyen hasonló csonthéjas
1 felvert tojás
250 g liszt

Hozzávalók a sós karamellhez:

200 g cukor
100 g vaj
200 ml tejszín
citromlé

+sótlan földimogyoró (elhagyható)

A tészta elkészítése:
A vajat egy tálban kézzel gyúrjuk puhára, majd adjuk hozzá a cukrot, a mandulát és a sót és gyúrjuk ezekkel is jól össze. Mehet hozzá a felvert tojás és a liszt is. Amint a tészta nagyjából egynemű és összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 1 órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

1 óra után nyújtsuk a tésztát vékonyra és tegyük kivajazott formába.(Lehet gyümölcsforma, tortaforma, kerek vagy szögletes, kicsi vagy nagy.) Arra figyeljünk, hogy a tésztának legyen meg a pereme, hiszen folyékony karamellel töltjük meg.
Szúrkáljuk meg villával a tésztát, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára.

A sós karamell elkészítése:
A tejszínt melegítsük fel.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat a cukorral és hagyjuk, hogy szép folyékony karamell keletkezzen belőle. (A sok zsír kiül kissé a tetejére, nem lehet teljesen elkeverni.)
Amikor a karamell már elég sötét, öntsük hozzá a meleg tejszínt. Na ez elég ijesztő mozzanat, ugyanis a karamell iszonyatosan elkezd fortyogni.) Amint a karamell lenyugszik, adjunk hozzá egy nagy csipet sót és kevés citromlevet és kevergetve sűrítsük be 2-3 perc alatt.

Az én változatom szerint, szórjunk sótlan földimogyorót a megsült tésztaalapra, öntsük rá a karamellt és ha kicsit megdermedt, már a tetejére is szórhatunk.

1 megjegyzés:

Orsolya írta...

Kedves Szerző,
az érdekelne, hogy itt akkor csak a tésztát sütöd, majd ha kész, akkor a karamellt ráöntöd és ez be fog annyira sűrűsödni, hogy utána vágni lehessen? Mennyi ideig kell ahhoz a hűtőben állnia?

Köszönöm: O.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...