La Petite
Francaise Cedrictől, azaz Cedric Bitboltól magától kaptam a receptet!
Najó nem, de
hát éppen együtt sütögettünk:-) és ő nyitotta meg a gépemen a Dining Guide-on
azt az oldalt ahol fent van, az is ér nem?
Szóval ezen
az oldalon bárki más is megtalálhatja, de azért leírom a saját szavaimmal is.
A szuper nagy fényképezőgépünk Barcelonaba menet elveszett, és most kivételesen nem én vagyok a ludas, közöm se volt hozzá. Szóval sajnos a telefonom a legnagyobb erőfeszítéssel is csak erre a kis béndzsó instagrammos képre volt hajlandó.
Hozzávalók a
tésztához:
150 g vaj
100 g cukor
csipet só
30 g darált
mandula, dió, mogyoró vagy bármilyen hasonló csonthéjas
1 felvert
tojás
250 g liszt
Hozzávalók a
sós karamellhez:
200 g cukor
100 g vaj
200 ml
tejszín
só
citromlé
+sótlan
földimogyoró (elhagyható)
A tészta
elkészítése:
A vajat egy
tálban kézzel gyúrjuk puhára, majd adjuk hozzá a cukrot, a mandulát és a sót és
gyúrjuk ezekkel is jól össze. Mehet hozzá a felvert tojás és a liszt is. Amint
a tészta nagyjából egynemű és összeállt, csomagoljuk fóliába és tegyük hűtőbe 1
órára.
Melegítsük
elő a sütőt 180 fokra.
1 óra után
nyújtsuk a tésztát vékonyra és tegyük kivajazott formába.(Lehet gyümölcsforma,
tortaforma, kerek vagy szögletes, kicsi vagy nagy.) Arra figyeljünk, hogy a
tésztának legyen meg a pereme, hiszen folyékony karamellel töltjük meg.
Szúrkáljuk
meg villával a tésztát, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük
aranybarnára.
A sós
karamell elkészítése:
A tejszínt
melegítsük fel.
Egy
serpenyőben olvasszuk fel a vajat a cukorral és hagyjuk, hogy szép folyékony
karamell keletkezzen belőle. (A sok zsír kiül kissé a tetejére, nem lehet
teljesen elkeverni.)
Amikor a
karamell már elég sötét, öntsük hozzá a meleg tejszínt. Na ez elég ijesztő
mozzanat, ugyanis a karamell iszonyatosan elkezd fortyogni.) Amint a karamell
lenyugszik, adjunk hozzá egy nagy csipet sót és kevés citromlevet és kevergetve
sűrítsük be 2-3 perc alatt.
Az én
változatom szerint, szórjunk sótlan földimogyorót a megsült tésztaalapra,
öntsük rá a karamellt és ha kicsit megdermedt, már a tetejére is szórhatunk.
1 megjegyzés:
Kedves Szerző,
az érdekelne, hogy itt akkor csak a tésztát sütöd, majd ha kész, akkor a karamellt ráöntöd és ez be fog annyira sűrűsödni, hogy utána vágni lehessen? Mennyi ideig kell ahhoz a hűtőben állnia?
Köszönöm: O.
Megjegyzés küldése