Fahéjas tonkababos kalács (lapokból)

Nagyon klasszul néz ki.




Innen
Hozzávalók a tésztához:
75 ml langyos tej
50 g cukor
40 g élesztő
400 g liszt
½ teáskanál só
1 rúd vanília kikapart belseje
60 g vaj
50 ml víz
2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:
200 g barna cukor
2 teáskanál fahéj
(1 tonkabab)
100 g vaj

A langyos tejben egy teáskanál cukorral futassuk fel az elmorzsolt élesztőt.
A legegyszerűbb, ha géppel dagasztunk, ebben az esetben a gép üstjébe dobáljuk a hozzávalókat, hogy ne koszoljunk túl sok edényt. A maradék cukrot keverjük el a liszttel és a sóval és a vaníliával, majd mehet hozzá a felfutott élesztős tej.
A vajat olvasszuk össze a vízzel és adjuk ezt is a masszához.
A tojásokat verjük fel kissé, majd mehet ez is a többihez.
Dagasszuk a tésztát 5 percig, ennyi idő alatt a massza már elválik a tál falától. Takarjuk le és egy óra alatt kelesszük a duplájára meleg helyen.
Ha megkelt, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd lisztes felületen nyújtsunk belőle nagy vékony téglalapot. Minél vékonyabbra nyújtjuk, annál több réteg lesz.
Amíg a tölteléket előkészítjük, hagyjuk kicsit kelni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A töltelékhez a cukrot keverjük el a fahéjjal, és ha használunk, a frissen reszelt tonkababbal.
A vajat lábosban olvasszuk fel és hagyjuk egészen bebarnulni. A barna vajjal alaposan kenjük meg a tésztát, majd egyenletesen szórjuk meg a fűszeres cukorral.
A lapot csíkozzuk fel 6 egyenlő szeletre, majd a hosszú csíkokat pakoljuk egymásra. A hosszú tornyot vágjuk fel négyzetekre. Ennél a pontnál lehet trükközni, a kupacok szeletelésekor vegyük figyelembe a sütőformánk magasságát és azt, hogy a tészta a sütés során még bőven nőni fog, akár a duplájára is.
A kivajazott, kilisztezett hosszúkás formába szorosan pakoljuk egymás mellé a kupacokat, majd előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Én az első 10 perc után alufóliával letakartam és kicsit (kb. 10-15 fokkal) lejjebb vettem a sütő hőmérsékletét.




2 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Húúú, ez nagyon jó, el is mentem, szuper lehet:-))

Kriszta írta...

Tényleg nagyon klassz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...