Házi pita, Baba ganoush, Zsidótojás

A tegnapi vacsi része. Ez most kicsit csalás, mert a pitát nem én készítettem, hanem a húgom Vera méghozzá Donald kacsa Szakácskönyvéből. Ramsay pitát akartunk csinálni, de élesztőporra volt megadva a recept, ami nem volt itthon és ugye a porra rá van írva mennyi friss élesztőt helyettesít, de a frissre nincs visszafelé, ezért jó, ha a recept porban adja meg, mert ugye kell hozzá a zacsi, hogy lásd mennyi kell, de hát éppen az nincs. Tisztában vagyok vele, hogy tuti fent van a neten ez az infó, de egyáltalán nem volt kedvem foglalkozni ezzel és ezt a receptet már többször kipróbáltuk és szuper.
Plusz így elmesélhetem, hogy nekünk van ilyen könyvünk, eredeti Walt Disney, bizti Walt és Donald együtt kísérletezték ki az olyan recepteket bele, mint Gusztáv sógor uborkás szendvicse: 
1. Kend meg vajjal a szendvicskenyereket. Mosd meg az uborkát, töröld szárazra, és vágd fel vékony szeletekre.
2. Két szelet kenyérre halmozd fel az uborkaszeleteket, félig fedve egymást, mintha tetőcserepek lennének.
3. A két üres kenyérszeletet nyomd rá szorosan az uborkásokra, csomagold mindkét szendvicset alufóliába, és tedd be egy órára a hűtőszekrénybe.


Hozzávalók a pitához: (Daisy pita-kenyere)
75 g élesztő
4,5 dl langyos víz
1 és ½ evőkanál olívaolaj
1 és ½ teáskanál só
kb. 750 g liszt

Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt oldjuk fel a langyos vízben, majd keverjük el a liszt felével, a sóval és az olajjal. A maradék lisztet apránként adjuk hozzá, ha a tészta összeáll, könnyen formázhatóvá válik, és már nem ragad a kézhez elég is bele a liszt.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a tésztát a duplájára. (kb ½-1 óra). Kelesztés után gyúrjuk át, majd formázzunk belőle golflabdányi? golyókat. (Attól függően, mekkora pitákat szeretnénk.) Mi a golyókat sodrófával lapítottuk ki, de ha nincs kéznél, elég, ha kézzel szétlapítjuk őket.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A pitákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd letakarva kelesszük őket további 20 percig.
Előmelegített sütőben 6-9 perc alatt készre sülnek.

Hozzávalók a Baba ganoushoz, ami egyenlő padlizsánkrém:
2 nagy padlizsán
kevés olaj
½ citrom leve
1 és ½ evőkanál tahini (szezámpaszta)
2 evőkanál török joghurt (simát is használhatunk)
3 gerezd fokhagyma
bors
egy csokor petrezselyem

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy vékonyan kiolajozott tepsiben 45-60 perc alatt süssük puhára a késsel picit megszurkált padlizsánokat. Miután kicsit kihűltek, húzzuk le a héjukat, és tésztaszűrőben csöpögtessük le, nyomkodjuk ki a zöldséghúst. Viszonylag sok levet ereszt.
A padlizsánhúst villával is rusztikusra nyomhatjuk, de én turmixoltam a botmixer megfelelő részével. Keverjük el a citromlével, a tahinivel, a joghurttal és a lereszelt fokhagymával, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt szórjuk meg aprított petrezselyemmel.

(Gordon Ramsay-Világkonyha)


Hozzávalók a Mama féle zsidótojáshoz, ami egyenlő lengyel tojás.
6 tojás
100 g szobahőmérsékletű vaj
1 evőkanál mustár
1 nagy fej lilahagyma
egy csokor petrezselyem
bors

Elkészítés:
A tojásokat főzzük keményre, pucoljuk meg és villával nyomjuk szét.
Ha kicsit kihűlt a tojás dolgozzuk össze a vajjal, a mustárral, az apróra vágott hagymával és petrezselyemmel, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...