1 egész tojás+1 sárgája
1 rúd vanília kikapart belseje
csipet só
kb. 400 g ribizli megtisztítva, szár nélkül
A kekszet daráljuk le vagy morzsoljuk szét zacskóban húsklopfolóval. Dolgozzuk össze az olvasztott vajjal és nyomkodjuk a forma aljába és oldalára. Evőkanál segítségével viszonylag könnyű formázni, próbáljunk a hajlatban nem túl sok kekszet felhalmozni. Ha kibéleltük keksszel a formát, tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
A sajtkrémet dolgozzuk össze alaposan a cukorral, az olvasztott fehércsokival és a tojásokkal, majd mehet bele a vanília és a só is. Öntsük a krémet a kekszalapra. Csomagoljuk a formát alaposan alufóliába kívülről, majd előmelegített sütőben, vízgőzben 60 perc alatt süssük készre. A vízgőzhöz a tortaformát helyezzük egy magas peremű tepsibe, majd öntsünk mellé annyi forró vizet, hogy a tortaforma kb. 2/3-áig érjen. Tegyük az egészet egybe be a sütőbe.
A sajttorta akkor van kész, ha összeáll, de a közepe még remeg,mikor megrázzuk. Sütés után hűtsük ki teljesen, majd az elkészített zselével kenjük mega felületét kissé. Halmozzunk ré egy réteg ribizlit, majd ecsettel kenjük be a gyümölcsöt egy adag zselével. Erre johet még gyümölcs és további zselé. A réteges zselézés segít, hogy a tortát majd könnyebben szeletelhessük. A legjobb, ha a tortát egész éjszakára a hűtőben hagyjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése